2014. október 16., csütörtök

GondevőkMikor megláttam a Gondevő figurákat, olyan homlokracsapós „miértneméntaláltamki” érzésem volt! Mikor pedig a gyerekem kezébe került az első kedvence, rögtön rajzolni kezdte, majd gondosan összehajtotta a papírlapot és „megetette” a figuráját. De mi is a Gondevő? Zimmermann Heléna és gyermekei egy egész csapat Gondevővel jártak nálunk és meséltek a figurákról.- Mi is az a Gondevő?

- A Gondevő nem más, mint  számos változatból - egyedi stílusban plüssből - megalkotott figurák családja.  Minden figurának a „szája” helyén egy zsebet rejtő cipzár van, amelybe a gyerekek betehetik a titkaikat, gondjaikat. A  szorongások, a félelmek, az óvodai kudarcok legyőzésében a gyerek saját Gondevője segíthet, természetesen a szülők közreműködésével: a cipzár  „varázszsebként” működik, mert  úgy tűnik, hogy a Gondevő megeszi a problémákat. Valamennyi családtagnak saját karaktere és neve van, ezáltal minden gyerek megtalálhatja a neki leginkább tetsző plüsst, akit a bizalmába fogad.  (A felnőttek részvétele nélkül a dolog nem persze nem működik.)

- Hogy találtak meg téged a Gondevők?

- Az eredeti ötlet a német gyermekműsor-vezető, Gerd Hahn fejéből pattant ki, ő alkotta meg  ezt a díjnyertes játékot 2008-ban. Az első szörnyecske a Saggo nevet kapta - ezt  az első darabot állítólag valahol Magyarországon varrták meg - és rögtön nagy sikert aratott szerte Európában.  Úgy találkoztam a Gondevőkkel, hogy egy barátnőm képet küldött az egyik plüssről, Enno-ról, amit Németországban vettek, s megkérdezték: tudnék-e ilyesmit varrni? Akkor néztünk utána az egész Gondevő családnak, és megismerve a lényegét, a német anyacéggel való hosszas tárgyalás után magyarországi forgalmazásba kezdtünk. Mivel nekünk is van két (néha félős) gyermekünk, remek ötletnek tartottuk a dolgot, és úgy véltük, ha ez külföldön is bevált, miért ne lehetne nálunk is a gyerekek segítségére?- Te magad is alkotsz, varrsz.  Mikor kezdted? Mi az eredeti szakmád? Mesélj erről is, kérlek!

- Igen, én magam is varrok, és mivel több webshopot is üzemeltetek, a próbadarabokat én szoktam elkészíteni. A Gondevők mellett babapólyákat forgalmazó üzletet is vezetek a barátnőmmel közösen, ahol nem csupán a régi hagyományos pólyát sikerült - a mai modern, színes, bababarát anyagokból frissítve - visszahoznunk a köztudatba,  hanem egyéb kiegészítőket is:  babatakarókat, falvédőket, plüss baglyokat, játszószőnyeget, ceruzatartót, s mindezeket egyedi stílusban, egymáshoz passzoló színben és formában.

Az eredeti szakmám közgazdász. Sok éven át dolgoztam a reklám területén ez egyik legnagyobb nemzetközi ügynökségnél. Aztán a gyerekeim születése után, amikor otthon maradtam gyesen, egyre többet kézműveskedtem, kreatív dolgokat készítettem, tulajdonképpen családi hagyományok alapján visszataláltam a varráshoz. Sosem tanultam, de volt kitől ellesni gyerekkoromban a varrógép használatát, mert anyukám és nagymamám is szívesen varrt otthon, sőt nagymamámnak a szakmája ez volt. Majd’egy huszárvágással  a babaholmik gyártása és forgalmazása lett a fő feladatom, akkor már saját cégen belül: a barátnőmmel  felépítettük  saját webshopjainkat. (www.babapolya.hu, www.mavoile.eu).


- Jut időd mindenre a gyerekek mellett?

- Nehezen, bár ahogy ők nagyobbak és önállóbbak lesznek, egyre többet tudok az üzletekkel is foglalkozni. Nagyon be kell osztani az időt, s kihasználni azt, amikor épp iskolában vannak. Persze egy üzlet beindítása mindig nagy áldozatokat igényel mindenki részéről, de a szerencse a dologban, hogy mindezt otthon tudom végezni, no meg a téma is hálás. Sokszor a gyerekek maguk segítenek rendeléseket csomagolni, összeállítani, kiállításokra, vásárokra járni. Örülnek, ha úgy érzik: ők is részesei a vállalkozásunknak, s magam sem bánom, ha látják, mit dolgozunk. Na és persze az is sokat segít, ha van egy olyan férj, aki szeret piacra járni, főzni, és elviszi őket edzésre is!  :-)- Milyen ötleteid, vágyaid vannak még?

- Régi nagy álmom egy saját magánóvoda létrehozása, felépítése. Ami megint csak valami többet nyújt, mint egy sima ovi. Egy különleges, állat formájú épületben azon ovit álmodtam meg, ahol a gyerekeknek olyan programokat tudunk adni, amivel egy picit másképp látják majd a körülöttük lévő világot, s ha felnőnek, talán ők taníthatnak minket. Egyre több kisgyerek nagyon fogékony a számunkra érzékelhetetlen világra spirituálisan, és én ezt szeretném valahogyan kinyitni és fejleszteni bennük, hogy merjék használni mindazt, ami megadatott nekik. Lenne benne kiskert a gyerekek által nevelt növényekkel, gyerekjóga, sóbarlang, KRESZ pálya, kis focipálya a kertben és még sok más... Remélem, összejön!- Ha nem titok, akkor elmondanád, hogy Te raktál-e már gondot vagy félelmet a Gondevődbe?

- Nekem egy kulcstartóm van, azok közül is Om a kedvencem, ami bár kicsi, de azért belefér pár dolog.... pl. félek a repüléstől. Ha mégis szükséges, magammal viszem...  :-)


fotó: Galló Krisztina by fotogallo 
A gondevőket ebben a webshopban tudjátok megrendelni és itt találjátok a FB oldalukat

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése