2013. május 13., hétfő

Doktor Mancsok

Be kell vallanom hogy Viki kutyáit sokkal egyszerűbb volt fotózni, mint az én saját, copfos négyévesemet. Ha Nellyt beállítottuk hátán egy piros kockás angyalszárnnyal és megkértük, hogy maradjon nekem háttal, majd felkeltettük a figyelmét és a kamera felé fordult, olyan volt, mint egy profi modell (ezzel szemben az én kislányom: 1. vagy éppen nem hajlandó felvenni a szárnyat, 2. nem akar a háttér előtt parádézni, 3. éppen csak átsuhan jobbról vagy balról, aztán igyekezzek lefotózni... de persze ezért is imádom:) )Csodálatos dolgot csinálnak így ketten! Eddig csak filmeken láttam hasonlót (amikor kutyákkal mentek el idősekhez, beteg gyerekekhez), hogy milyen jó hatással van az emberekre az állat szeretete, közelsége. Rengeteg mániám és lelkesedésem mellett kutyaimádatban is szenvedek, nekünk is van itthon három szőrgyerekünk, szóval a téma nagyon-de-nagyon közel áll hozzám.


A Menta Magazin első számában található cikket teljes egészében itt olvashatjátok:

Rohanó világunkban igazi felüdülés olyan emberekkel találkozni, akik szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy másoknak jobb legyen. Akik egész életüket annak a nemes célnak szentelik, hogy segítsenek az embereken. Ha ráadásul mindezt nem egyedül, hanem – jelen esetben – egy vagy több négylábú, bozontos, lelkes segítőtárssal teszik, könnyedén meggyőznek minket arról, hogy minden nehézség, betegség ellenére az élet szép.
Tervey Viktória a Doktor Mancsok Alapítvány többi tagjával együtt egy úgynevezett állatasszisztált terápia keretein belül dolgozik a mindennapok szebbé tételén. Hogy mit jelent ez pontosan? Azt, hogy Nellyvel, valamint az alapítvány többi kutyájával, például Shonyval, Kiwivel, Málnával, Ladyvel, Winnievel, Abbyvel, Eyscháva, Skippyvel és a többiekkel együtt vesznek részt egészséges, vagy fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek, idős emberek fejlesztésében, gyógyításában, életminőségük javításában.

Mindent a terápiáról

A terápiás kutya a segítő kutyák csoportjába tartozik, de míg a szintén segítő kutyákhoz tartozó vakvezető, vagy mozgássérült segítő kutya kiképzését követően a látás, vagy mozgássérült gazdájához kerül és őt segíti élete során, addig a terápiás kutya végig az őt kiképző gazdája mellett marad.

Az efféle, kutyákkal való együtt dolgozás nem mai keletű dolog: az 1960-as években egy pszichológus, bizonyos Boris M. Levinson egy viselkedési zavarokkal küszködő kisfiú kezelésébe vonta be először a család kedvencét. A sokáig sikertelen terápia ennek a döntésnek a hatására eredményes lett: az addig szótlan fiú a kutya hatására feloldódott és beszélni kezdett. Levison ezek alapján 1964-ben alkotta meg az állatok segítségével végzett kezelés, azaz az állatasszisztált terápia fogalmát.

Felmerült bennünk a kérdés: mitől működik? Mi az a mágikus elegy, melynek köszönhetően emberek gyógyulnak meg pusztán azért, mert terápiájuk során egy állat is a képbe kerül? Az alapítvány szakembere örömmel válaszolt kérdésünkre.

Az állatasszisztált terápia sikerének egyik titka, hogy a négylábú képes ráhangolódni az emberre és átvenni annak hangulatát. Talán nem gondolnánk, de az ember és a kutya között kialakult speciális kapcsolat gátolja például az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését is. Kutyáink segítségével a létrejött kötelékek erősítik a terápián résztvevők társas viselkedésének fejlődését. Nem titok, hogy hét kutyusunk most májusban fog terápiás záróvizsgát tenni, gőzerővel megy a felkészülés, nagyon izgulunk és számítunk rájuk – osztotta meg velünk Viktória.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy négylábú barátaink csak időseknél és értelmileg akadályozott felnőtteknél vonhatóak be a kezelés menetébe. Ezeknek az állatoknak a segítségével kifejezetten súlyos tanulási problémákkal küzdő, értelmileg, mozgásban, vagy beszédükben akadályozott, halmozottan fogyatékos, vagy egyéb akadályozottsággal élő (autista, hiperaktív) gyermekeknél is jelentős eredmények érhetőek el. A terápia során növelhető például a gyermekek önbizalma, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk. Azok a gyerekek, akik otthon kevesebb szeretetben részesülnek, de kutyát tartanak, megtanulják rajtuk keresztül a gyengédséget és a törődést, ami a későbbiekben az emberi kapcsolataik kialakításában is nagy szerepet játszik.

Már a kutya jelenléte is óriási motiváció a gyerekek számára. Sokkal könnyebben tanulnak meg kimondani például egy-egy hangot vagy szót a logopédusnál, ha azzal kedvencüket engedelmességre bírhatják. Ennek köszönhetően szinte nincs az a feladat, amit ne végeznének el szívesen az állatok jelenlétében. Olyan feltétel nélküli szeretet alakul ki a gyerekek és a kutyák között, ami csak nagyon ritkán adatik meg az életben.

Az állatasszisztált terápia a hagyományos kezelési formákhoz képest számos előnnyel rendelkezik. A négylábúak például már puszta jelenlétükkel is fokozzák egy adott helyiség hangulatát, csökkentik a szorongás érzését és a stressz szintet. A terápia során az egyik legfontosabb szerepe az érintésnek van. Az állatok érintése már önmagában nyugtató hatású, feltétel nélküli szeretetük pedig pozitív érzéseket vált ki. Kísérletek igazolják például, hogy az egészséges embereknél az állat simogatása a vérnyomás és szívfrekvencia csökkenését, illetve a légzések mélységének növekedését eredményezi. Azok a beteg, szívinfaktuson átesett páciensek pedig, akik kutyát, vagy cicát tartanak, minimum egy évvel élnek tovább infarktus után. Ez szintén a vérnyomás és szívfrekvencia csökkenését támasztja alá.
Az állatasszisztált terápiának három fajtája van.

1. A látogató program keretében a kutya passzív jelenlétének jótékony hatását használjuk ki. A kutya simogatása, önzetlen szeretete már önmagában pozitív érzelmeket vált ki, növeli a résztvevő életminőségét. Nagyon jól alkalmazható ez a terápiás tevékenység például az idős embereknél, fekvőbetegeknél, mozgássérülteknél, magas vérnyomásúaknál.

2. A konkrét terápia, rehabilitáció és fejlesztés során meghatározott a fejlesztendő terület. Nagyon fontos, hogy van fejlesztési cél és konkrét a célcsoport is (pszichiátriai csoport, mozgáskoordinációs zavarokkal küzdők, értelmileg akadályozottak).

3. Az állatasszisztált pedagógiában túlnyomórészt motivációs társként van jelen az állat. Ilyenkor a kutya – egyfajta szituációs partnerként – aktívan résztvesz a különböző társas eseményeken: óvodai, iskolai foglalkozásokon. Lehetőség nyílik nevelő célzattal, játékos formában megismertetni a gyerekekkel többek között a felelős állattartás szabályait és fontosságát.

A Doktor Mancsok Alapítvány

A Doktor Mancsok Alapítvány az első gödöllői székhelyű, állatasszisztált terápiával foglalkozó alapítvány. A szervezethez jelenleg tizennégy terápiás és terápiás tanuló kutya tartozik. Az alapítvány kutyái az ország több településén – Gödöllőn, Zircen, Veszprémben, Győrben és a környékükön –, iskolákban, óvodákban, idős otthonokban, rehabilitációs intézetekben végeznek terápiás munkát.

Téged is érdekel ez a különleges terápiás módszer? Az alapítványról honlapjukon és facebook oldalukon tudhatsz meg többet!

Bejegyezte: Kriszta

Fotó: Galló Krisztina by FOTOGALLO
Cikk: Németh Lívia
Stylist: Kollár Borbála by BorartiNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése